woensdag 8 september 2010

Imprimatur

Dat het worde gedrukt!

Bestaat er een betere slogan dan imprimatur om deze blog nieuw leven in te blazen? Ondanks een karrenvracht aan goede bedoelingen en mijn vorige mea culpa bleef deze blog er een van lopende zaken...maar nil volentibus arduum! Wij leven niet voor niets in een land waar de term doorstart gemeengoed is. Bij deze verklaar ik mijn blog opnieuw voor geopend.

Ik wil beginnen met boeken! Boeken zijn zoals mensen. Je hebt ze in alle maten en gewichten en je kan er verdomd verknocht aan geraken. Sommige trekken je meteen aan terwijl je er hoegenaamd niet aan zou denken bepaalde exemplaren te bepotelen. Als je bovendien weet dat auteurs elkaar en de media steeds meer opvrijen, besef je dat veiligheid geboden is.

Bij de keuze van een boek speel ik dan ook bewust op veilig en behoed me voor slechte ervaringen. Ofwel kies ik een meesterwerk uit de zogenaamde canon en verkneukel ik me in het gevoel dat wereld- of Vlaams erfgoed dra mijn deel zal zijn. Ofwel ga ik voor meer van hetzelfde wanneer een bepaalde auteur me aangenaam verrast heeft. Call me conservative maar dat systeem werkt wel bijster goed! Een genre dat ik totnogtoe als de pest vermeden heb, is dat van de historische roman. Mijn onbewuste weerhield me er gelukkig van om de zoveelste historicus worden die dweept met oorlogsfilms, wil trouwen in middeleeuws tutu en reproducties van historische stadsgezichten aan de muur heeft hangen. Het uitsluitend lezen van historische romans paste mijns inziens ook in dat nicheplaatje. Zolang ik niet hinnik weiger ik oogkleppen, danku.

De zomer van 2010 bracht een kleine kentering! Axl Peleman terroriseerde ons niet langer met zijn fijnbesnaarde instrumaccent en ondergetekende vond de weg naar een heerlijk historisch verantwoorde boekenreeks. Francesco Sorti en zijn gemalin Rita Monaldi zijn de auteurs van een schitterende reeks met in de hoofdrol een castraatzanger op leeftijd die eveneens fungeert als gladde spion van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Zijn naam is Atto Melani en de man waarde echt rond in het Europa van de late 17e,vroege 18e eeuw. Het Italiaanse echtpaar Monaldi & Sorti -hij is musicoloog, zij kerkhistorica- heeft een reeks van zeven boeken gepland. Voor elk boek duiken ze de archieven in en betwisten ze een zogenaamd vaststaand feit uit de Europese moderne geschiedenis. Hun research is indrukwekkend, hun stijl bevlogen. De gevolgen van de onthulling in hun eerste boek Imprimatur waren niet min. Het duo vond geen enkele Italiaanse uitgever bereid het vervolg Secretum uit te geven. De druk van het Vaticaan was te groot...

Imprimatur is het eerste boek van de reeks dat in 2003 verscheen. Delen twee en drie, Secretum en Veritas zijn ook al beschikbaar en komen ongetwijfeld in de nabije toekomst aan bod op deze digitale palaverplaats. In Imprimatur slaat de pest toe in een Romeinse herberg, althans dat vermoedt men. Zestien kleurrijke figuren zitten willens nillens met elkaar opgescheept en worden geconfronteerd met mysterie, intrige en angst. Niets is wat het op het eerste en zelfs tweede gezicht lijkt. Atto Melani neemt een jonge knaap uit de herberg in vertrouwen en samen ontrafelen ze 's nachts de mysteries die zich blijven voordoen. Mgr Vangheluwe kan er nog een puntje aan zuigen! Tijdens hun nachtelijke escapades licht Melani de knaap in over het reilen en zeilen van het pauselijk hof omstreeks 1683 en de politieke context binnen Europa. Een absolute aanrader voor wie spanning, historiciteit en een beeldende stijl genegen is. Het 17e eeuwse Rome is bovendien het gedroomde decor voor dit prachtverhaal.

Mijn zomer werd er alvast door gekleurd, maak er nu zelf een (ont)spannende herfst van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten