Een mens moet in Italië zijn om te beseffen dat de Belg bezeten is door het weer. "Gaat het morgen regenen?" De dame in het toeristische infopunt van Napels keek ons aan alsof we van een andere planeet kwamen. In Zuid-Italië houdt men zich bezig met koffie, zonnebrillen en drukte. De combinatie van de drie is de kunst van het leven. Hoe de weergoden beschikken is een futiliteit. Geef ze eens ongelijk in een klimaat waar zelfs de tomaten die enkel schaduw zien elke Flandriavariant overtreffen. Alleen domme toeristen die Pompei droog willen aanschouwen, weten niet beter.
Vreemd genoeg interesseert het weer in België me geen ene fluit. Als ik opsta en het regent, neem ik een paraplu mee. Bemerk ik echter zonnestralen of een optrekkende nevel, dan hoop ik dat dat zo blijft, en bij een foute inschatting is een nat pak mijn deel. Een faire deal met de elementen. De reden waarom ik liever vestimentaire blunders riskeer is de afkeer voor een bijna vier minuten durende kwelling genaamd "Het Weer" ondertitel: "met Frank of Sabine".
De lap grond die tot nader order bekend staat als België is goed voor ongeveer 0,0002% van het aardoppervlak. Om uit te maken welke uithoek van dat godvergeten oord droog zal blijven en om de amateur-weerfotografen voor te bereiden op hun tocht trekt de openbare omroep dagelijks vier minuten uit. In de helft van die tijdspanne slagen de weergoden van BBCWorld en CNN er in om van pool tot evenaar het weder te beschrijven.
Bovendien is het niet enkel het grandioze gebrek aan efficiëntie bij F&S dat me stoort, het zit hem vooral in de details. Terwijl de Britten ons vertellen dat donkere regenwolken boven China voor overstromingen zorgen en de Caraïben de zoveelste storm mogen verwachten -zaken die het wereldnieuws halen- is ons weerbericht al te vaak een pastiche van de scheurkalender die oersaaie weekendactiviteiten voorstelt. Voor alle duidelijkheid: het staat buiten kijf dat de dagen die Sabine vult, vormelijk dikker in orde zijn dan de andere.
Hieronder som ik met plezier enkele zaken op die FDB met de regelmaat van de klok vermeldt in zijn meteorologische bulletins. "Het weekend brengt mooi weer en dat is goed nieuws voor de Gordelaars, evenals voor de vrijwilligers die dit weekend plantjes verkopen voor Kom op Tegen Kanker om nog maar te zwijgen over de honderden fietsers die op deze autoloze zondag onderweg zijn naar de Thuisdag in een of ander ongerept natuurdomein! Jammer genoeg kon de het Radio2 Zomerhitfestijn van gisteren niet van dergelijk weer profiteren!", "Heb ik u al verteld dat het ISS deze nacht voor de hondermiljoenstemaal aan het Vlaamse firmament verschijnt? En dat onze landgenoot FDW al meer dan x-aantal dagen Commanding Officer is? En dat we daar fier op mogen zijn? Wie staat er samen met mij op in het holst van de nacht voor een minuscule lichtstip die voorbij raast? Kan het dat ik dit al eens verteld heb?" "We zien hier prachtige beelden van een origineel sneeuwlandschap zoals er op wel duizend plaatsen in ons land een te vinden was vandaag! Echt ongezien! En omdat de foto's zo mooi zijn, laat ik ze alle twintig welgeteld 1,5 seconde in beeld!"
Dat deze man een specifiek doch weinig benijdenswaardig bestaan heeft, daar kan ik mee leven. Dat hij het op die manier vergalt voor de mensen die in één minuut willen weten wat de komende dagen weerkundig zullen brengen, is minder fijn. Bovendien bestaat de eerste minuut van het weerpraatje - met nadruk op het praatje - uit een samenvatting van het weer van die dag. Erg nuttig voor wie blind, slechthorend en daarenboven zo kreupel is dat hij nooit buitenkomt of kan kijken, maar ik heb er geen boodschap aan. Gelukkig zal de zon er allemaal niet minder om schijnen en zie ik het allemaal niet zo grijs als hier gesteld, maar toch....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten