donderdag 3 september 2009

Extra Virgin

Ok, ik geef het ruiterlijk toe. Ik heb deze blog de laatste tijd schaamteloos verwaarloosd. Daarom dit luchtige intermezzo dat hopelijk de start wordt van een intensievere reeks berichten! Bon, daar gaan we dan.

Hebt u zich ooit afgevraagd waar de olijfolie vandaan komt? En dan doel ik niet op antwoorden zoals 'uit een fles', 'uit de colruyt' of het al iets diepzinnigere 'uit geperste olijven'. Tot voor kort had ik me die vraag eigenlijk ook nog nooit gesteld. Maar deze zomer bracht daar bruusk verandering in...

Afgelopen maand was ik immers twee weken in het zonnige Andalucía te vinden. Een prachtige streek die ik iedereen wil aanraden die een leuke bestemming binnen Europa zoekt! Prachtige steden, verfrissende kusten en cervezas en heerlijke tapas! Bovendien is ze erg bereisbaar door het schitterende bussennetwerk.

Het was dan ook op de bus tussen Granada en Córdoba dat ik met verstomming werd geslagen. Ongeveer twee en half uur slingerden we non-stop doorheen een landschap dat bezaaid was met niets anders dan olijfbomen. Zo ver het oog reikte -en dat was soms écht ver in het heuvelachtige landschap- zag je duizenden eigenzinnig kronkelende olijfbomen.

Neem zelf maar eens de proef op de som en versleep je op onderstaand kaartje doorheen het Spaanse landschap tot je uit de olijfbomen bent. Of je nu noord-, oost-, zuid- of westwaarts gaat het maakt weinig uit. Verbaas je gewoon over de gigantische grootte van de olijfboomgaarden. De stipjes zijn voor alle duidelijkheid de olijfbomen en geen fouten van onze Googlevrienden.


Grotere kaart weergeven

Als Sicilië in de oudheid de graanschuur van Europa was, dan is Andalucía vandaag zonder twijfel de olijfoliekelder van de wereld. Een kleine veertig (!) procent van alle olijfolie ter wereld komt immers daar vandaan. Denk daar maar eens aan wanneer je een slaatje eet of kipfilet braadt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten